Vrijwilligers

Vorige slide
Volgende slide

Vrijwilligers

Stichting Stoomtrein Goes-Borsele draait bijna helemaal op vrijwilligers: Inmiddels al 230! Toch zoeken we nog steeds naar  nieuwe vrijwillige collega’s. Ook interesse om mee te doen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil je weten wie we nu zoeken? Hieronder vind je een beschrijving van de vacatures. Klik op een onderwerp voor meer informatie.

In Hoedekenskerke beheren wij, in gebouw ‘De Buffer’ en in park ‘De Pluimweide’, de minispoorbaan, de modelspoorbanen, souvenirwinkel, koffiecorner en diverse andere activiteiten. We zoeken:

Machinisten / conducteurs voor de Minitrein (vanaf 12 jaar)

en

Medewerkers (vanaf 15 jaar) voor:

 • Horeca;
 • Souvenirverkoop;
 • Bouw/onderhoud modelbanen;
 • Algemeen onderhoud

Onze gastheren en gastvrouwen verwelkomen onze bezoekers op ons museumterrein. Ze wijzen de weg, geven uitleg, vertellen verhalen, leiden groepen rond en houden toezicht.

Deze taak wordt hoofdzakelijk uitgevoerd op onze openbare rijdagen: Van april t/m oktober op zon- en feestdagen en in de schoolvakanties ook doordeweeks.

De medewerkers van de afdeling ‘Weg & Werken’ verzorgen het onderhoud aan onze spoorlijn. Van het snoeien van bomen en het plaatsen van bordjes, tot het compleet vernieuwen van de sporen en overwegen.

De ploeg is meestal op zaterdag op pad, het hele jaar door en vaak met de eigen werktrein, waarin zich gereedschappen, materialen en een verblijfsruimte bevinden.

In de winter, als er geen of weinig treinen rijden, worden de grotere projecten aangepakt, zoals het vernieuwen van sporen.

We zoeken mensen die zin hebben in lekker buiten bezig zijn en die van aanpakken weten in een een klein team.  Speciale kennis en vaardigheden zijn niet vereist, die leer je vanzelf.

Hoewel er geen maximum leeftijd geldt, denken wij dat het werk over het algemeen vooral geschikt is voor mensen tot een jaar of 50.

De medewerkers van onze afdeling Vastgoed en Museumterrein verzorgen al het voorkomende onderhoud aan ons terrein in Goes en aan de gebouwen.

De werkzaamheden vinden vooral plaats op zaterdagen en dinsdagen.

Voorkomende taken: Groenonderhoud, straatwerk, onderhoud en renovatie van gebouwen (binnen en buiten), lantaarnpalen, seinen, borden, hekken enzovoorts.

De mensen die we zoeken  zijn praktisch ingesteld en kunnen zelfstandig werken en in kleine teams werken.

Momenteel zoeken we:

 • Schilders (binnen- en buitenwerkzaamheden)
 • Bouwers (metselen, stuken, elektrische installatie, leidingwerk, etc) voor onderhoud en kleine revisiewerkzaamheden aan gebouwen
 • Liefhebbers voor groenonderhoud, maar ook voor straatwerk, aankleding terrein met borden, hekjes etc
 • Staalwerkers die graag buiten werken, dit voor o.a. de staalconstructie van onze geplande nieuwe hal ‘De Treinenfabriek’
 • Technisch werkvoorbereiders met interesse in historie en techniek voor werkvoorbereiding tbv werkplaats, buitenterrein en de Treinenfabriek. 

In onze werkplaats in Goes controleren, onderhouden, reviseren en restaureren we onze locomotieven, rijtuigen en goederenwagens. Er vindt zelfs volledige nieuwbouw van treinen plaats.

De werkzaamheden vinden vooral plaats op zaterdagen en dinsdagen, hoewel sommige teams momenteel ook op andere dagen actief zijn.

 

Functies waarvoor we nu vooral mensen zoeken:

Inkoper werkplaats

 • Aanschaffen materialen tbv werkplaats en restauratieprojecten
 • Beheren leveranciersbestand 
 • Sponsorbestand uitbreiden
 
Technici werkplaats
 
 • Aansturen klein ploegje mensen
 • Handig met metaal
 • Werkervaring in techniek

 

3d technisch tekenaar

 • Ondersteunen projecten
 • Samenwerken met werkvoorbereiding

 

Plaatwerker/lasser

 • Diverse herstelwerkzaamheden aan materieel

 

Werkplaatsmanagement

 • onderhoudsmanager die de centrale coördinatie voert over het gehele onderhoud van het rijdende materieel. Hij treedt op als diensthoofd Materieel & Werkplaats en is verantwoordelijk voor alle werkplaatsactiviteiten m.b.t. onderhoud, reparatie van het rijdende materieel.
 • werkplaatsmanager:  werkplaatsfunctionaris, die in een overkoepelende paraplufunctie de coördinatie regelt en verzorgt tussen de nieuwe zelfsturende teams. Bekend met onderhoudsmanagementsystemen

 

De mensen die we zoeken  zijn praktisch ingesteld en kunnen zelfstandig werken.

Conducteurs zijn de gastheren en gastvrouwen op onze treinen. Zij zorgen samen voor een schone trein, zij helpen de passagiers met in- en uitstappen, ze letten op de veiligheid, geven informatie en controleren de treinkaartjes. 

We zoeken vooral conducteurs die potentieel hebben om op termijn door te groeien naar hoofdconducteur, de eindverantwoordelijke op elke trein.

De opleiding van onze conducteurs gebeurt intern en grotendeels in de praktijk. Na een introductiedag ga je als leerling-conducteur al meteen mee op de trein met ervaren collega’s.

Conducteurs zijn nodig op alle openbare rijdagen van de trein (zie de rijdagenkalender op deze website) en vaak ook op afgehuurde treinen voor groepen.

Voor de verdere uitwerking, ontwikkeling en uitvoering van ons marketingplan zijn we op zoek naar een medewerker met marketingervaring. Zowel het vergroten van ons aandeel in de toeristische markt als het meedenken in productontwikkeling zijn belangrijke aandachtsgebieden. 

Ben je goed in het gebruik van visuele media en vind je het leuk om ‘verhalen’ in beelden te vatten, dan zijn er voor jou bij de SGB meer dan genoeg mogelijkheden. Wij zoeken iemand die online / visuele content kan maken voor onze vrijwilligers, donateurs, passagiers en belangstellenden in het algemeen. Binnen de  SGB zijn er veel lopende projecten en daarnaast is er veel historisch (cultureel erfgoed) materieel; kortom genoeg te doen om je creatieve geest de vrije loop te laten. 

Museum Stoomtrein Goes-Borsele is in ontwikkeling. Voor de verdere ontwikkeling van het museum en voor de in- en externe communicatie, is de SGB op zoek naar een bestuurslid Marketing & Communicatie die in staat is om marketingbeleid te ontwikkelen en weet welke communicatiemiddelen zijn in te zetten voor een verdere verhoging van het aantal passagiers. Door out-of-the-box te denken ben je in staat om het cultureel erfgoed op een passende en vernieuwende manier in de markt te zetten. Samenwerken met andere organisaties is daarbij voor jou vanzelfsprekend.
Heb je ruime ervaring met marketing & communicatie en wil je je steentje bijdragen aan de ontwikkeling van ‘Stoomtreinpark Zeeland’, neem dan kontakt met ons op. 

De SGB zoekt een diensthoofd M&O die 
* De werving en intake verzorgt van nieuwe vrijwilligers.
* Vrijwilligersbeleid ontwikkelt: het zorgdragen voor een vrijwilligersorganisatie die kwalitatief en kwantitatief meegroeit met de behoeften en ambities van de SGB
* Bijdraagt aan sociaal veilige en prettige werkomstandigheden voor vrijwilligers

Voor het nieuwe diensthoofd is het van belang dat hij/zijn goed om kan gaan met mensen: dit betekent het kunnen herkennen van kwaliteiten van vrijwilligers, makkelijk is in de omgang op verschillende werk- en denk niveaus en bij voorkeur beschikt over een relevant netwerk bij overheid, onderwijs of bedrijfsleven.

Voor het bijhouden van de medewerkersadministratie (nieuwe medewerkers, mutaties, vastleggen uitkomsten examens/bevoegdheden, PSU) is de SGB is op zoek naar een administratief medewerker M&O (vrijwilligers). Ervaring met administratieve werkzaamheden is voldoende om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren.

De SGB onderhoudt en restaureert veel cultureel erfgoed en moet hiervoor regelmatig een beroep doen op externe fondsen en donateurs om dit te kunnen financieren. Darnaast biedt de aard van de organisatie (vrijwilligerswerk in de culturele sector) vaak aanvullende subsidiemogelijkheden om de werkzaamheden van de vrijwilligers te kunnen faciltieren of om samen te werken met andere organisatie. Het belang en de omvang hiervan zijn de afgelopen jaren toegenomen. Daarom zijn we op zoek naar iemand die het leuk vindt om nieuwe externe gelden te gaan verwerven voor de SGB. Je hoeft geen ervaring te hebben; een beetje lef, creativiteit en communicatieve vaardigheden zijn voldoende om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren voor de SGB (en haar vrijwilligers)

Voor ondersteuning bij of uitvoering van de periodieke maandrapportages, begroting, jaarrekening en liquiditeitsplanning is de SGB op zoek naar een (financial) controller. Je werkt nauw samen met de financieel administratief medewerker en de penningmeester. Je bent nauwkeurig en goed in staat om binnen vastgestelde tijdlijnen te werken. Je legt makkelijk contact met de overige vrijwilligers, dit is van belang om de cijfers in het juiste perspectief te kunnen plaatsen.