Restauratie C12

Previous slide
Next slide

Donatiefonds restauratie C12

Doneer via de onderstaande knoppen of in de collectebus bij het rijtuig in de werkplaats in Goes. Via de knoppen kun je direct betalen met iDeal of PayPal. Elke bijdrage, klein of groter, is welkom.

Help ons met je gift!

Dankjewel.

De restauratie van de C12 wordt ook gesteund door:

Restauratie C12

De C12 weer terug op het spoor

Vanaf 1930 werd aan de Nederlandse Spoorwegen een serie van 85 rijtuigen afgeleverd aangeduid als C12c, waarbij de grote ‘C’ voor 3e klasse staat en de kleine ‘c’ voor closet (wc). De rijtuigen waren volledig van staal gemaakt, wat voor die tijd heel modern was. Elk rijtuig had 98 zitplaatsen en dat was handig omdat veel reizigers na de beurscrash van 1929 en de economische malaise die volgde liever in de goedkopere 3e klasse reisden. De rijtuigen waren lange tijd in vrijwel het hele land te zien, eerst getrokken door stoomlocomotieven, later door elektrische locomotieven. In 1966 ging het laatste rijtuig van de serie buiten dienst bij NS.

Rijtuig C6478
Dit rijtuig is de C6478, het enige bewaarde rijtuig uit de C12c serie en daarmee van grote historische waarde. Het rijtuig is sinds 2009 bij de SGB, dat het geschonken kreeg van Het Spoorwegmuseum. Toen het rijtuig bij NS buiten dienst ging, kreeg het een opvallende nieuwe bestemming: het rijtuig werd geplaatst bij een speeltuin in Utrecht. In 1991 werd het rijtuig daar weggehaald en uiteindelijk dus in de collectie van de SGB opgenomen.

Restauratieproject
Vanaf 2023 wordt het rijtuig gerestaureerd door de vrijwilligers van de SGB in de werkplaats in Goes. Uiteindelijk moet dat leiden tot een rijtuig dat weer in historische toestand kan meerijden in de stoomtreinen van de SGB. Het is een kostbaar project, waarvoor je bijdrage meer dan welkom is! Help mee om dit Nederlandse erfgoed weer terug op het spoor te krijgen!